Zafiyet Tarama TeknolojileriZafiyet Tarama Teknolojileri
Çözümler | Bilgi Güvenliği |Saldırı-Simulasyon ve Zafiyet|
Zafiyet Tarama Teknolojileri
Saldırılara Maruz Bırakabilecek Güvenlik Zayıflıklarını Kontrol Etmenizi Otomatikleştirelim

Zafiyet Tarama Teknolojileri

Zafiyet/Güvenlik Açığı Taraması (Vulnerability Assessment-VAS), bir kuruluşun güvenlik programındaki kusurları otomatik olarak tespit etme sürecini tanımlamak için kullanılan geniş bir terimdir. Yama yönetimi süreci, sertleştirme prosedürleri ve Yazılım Geliştirme Yaşam Döngüsü (Software Development Life Cycle-SDLC) gibi alanları kapsar. Güvenlik açığı taraması sunan hizmetler veya ürünler, yaygın olarak Güvenlik Açığı Değerlendirme Sistemleri (VAS'ler) olarak da bilinir.
 
Güvenlik açığı tarayıcıları, kuruluşların ağlarının, sistemlerinin ve uygulamalarının kendilerini saldırılara maruz bırakabilecek güvenlik zayıflıkları olup olmadığını kontrol etmelerine olanak tanıyan otomatikleştirilmiş araçlardır. Güvenlik açığı taraması, kurumsal ağlarda yaygın bir uygulamadır ve genellikle kuruluşun güvenlik duruşunu iyileştirmek için endüstri standartları ve hükümet düzenlemeleri tarafından zorunlu kılınır.
 
Güvenlik açığı tarama alanında, farklı varlık türlerini kapsayan ve şirketlerin eksiksiz bir güvenlik açığı yönetimi programı -güvenlik açıklarının belirlenmesi, sınıflandırılması ve azaltılmasıyla ilgili birleşik süreçler- uygulamasına yardımcı olan ek özellikler sunan birçok araç ve ürün bulunmaktadır.
 
Güvenlik açığı taramaları, ağın veya değerlendirilmekte olan ağ segmentinin dışından veya içinden gerçekleştirilebilir. Kuruluşlar, doğrudan internetten erişilebilen sunucuların ve uygulamaların saldırılarına maruz kalma durumunu belirlemek için ağ çevrelerinin dışından harici taramalar çalıştırabilir. Bu arada, dahili güvenlik açığı taramaları, bilgisayar korsanlarının yerel ağa erişim kazanırlarsa yanal olarak farklı sistemlere ve sunuculara geçmek için yararlanabilecekleri kusurları belirlemeyi amaçlar.
 
Dahili ağın bölümlerine erişim kolaylığı, ağın nasıl yapılandırıldığına ve daha da önemlisi bölümlere ayrıldığına bağlıdır. Bu nedenle, herhangi bir güvenlik açığı yönetimi programı, bir kuruluşun sistemlerinin haritalanması ve envanteri ile sağladıkları erişim ve sahip oldukları verilere dayalı olarak önemlerinin sınıflandırılmasıyla başlamalıdır.
 
Güvenlik açığı taraması, sızma testi ile tamamlanmalıdır. Güvenlik zayıflıklarını belirleme ve değerlendirme amacını paylaşan farklı süreçlerdir. Güvenlik açığı taraması, CVE/NVD gibi bilinen güvenlik açıklarından oluşan bir veri tabanına dayanan otomatik bir etkinliktir -tarama sağlayıcıları daha eksiksiz veri tabanları sağlar- ancak genellikle tanımlanan kusurlardan yararlanmayı içermez. Sızma testi, gerçek bir saldırganın ne yapacağının simülasyonunu yapmak için bir güvenlik uzmanı tarafından manuel araştırma ve istismarı içeren daha kapsamlı bir süreçtir. Farklı güvenlik açıklarının oluşturduğu riskin daha doğru bir şekilde değerlendirilmesini sağlar.
 
Güvenlik Açığı Taramasının temeli, bilinen her güvenlik açığıyla ilgili ayrıntıları içeren satıcının güvenlik açığı veri tabanına dayanır. Satıcılardan oluşan güvenlik araştırma ekibi, veri tabanını yeni güvenlik açıklarıyla ilgili bilgilerle sık sık günceller. Güvenlik açığı tarayıcıları, tipik olarak, mevcut bir varlık yönetim sisteminden bilgi toplayan ve ağ üzerinde çalışan her sistemi tanımlayan bir ağ varlık envanteri yürüterek başlar. Ardından, olası güvenlik açıklarını tespit etmek için bu ana bilgisayar üzerinde çalışan uygulamaları ve işletim sistemini belirlemek için bir temel tarama gerçekleştirir.
 
Güvenlik açığı taraması tamamlandığında, sonuçlar güvenlik uzmanlarını binlerce yapılandırma hatasıyla bunaltabilir. En iyi güvenlik açığı tarama araçlarının gerçek gücü, güvenlik ekiplerini bilgi karmaşasını ortadan kaldırmada ve şirketin güvenlik duruşu üzerinde en yüksek etkiye sahip eylemlere öncelik vermede destekleme yeteneğinde yatmaktadır. Keşfedilen güvenlik zayıflıklarının şiddeti ve etkisi, sistemin önceliği ve verilen ortamda varsa uyumluluk sorunları hakkındaki bilgileri birleştirerek yaparlar.
 
Bilgi Birikim Sistemleri, müşteriye “doğru çözüm” sunmanın en büyük değer olduğuna inanır. Belirlenen proje bütçesine sadık kalmayı ve zamanında teslim etmeyi amaçlayarak bu alanda yıllardır hizmet vermektedir. Bu kapsamda yetkin ve deneyimli personeli ile birçok başarılı projeler gerçekleştirmiştir. Yaptığımız işleri tanıtma ve size de doğru çözümü sunmamız için lütfen izin verin size ulaşalım.
İletişim Formu
Guvenlik Resmi
GÖNDER