BlogBlog
Medya | Blog |
Akıllı ve Esnek Ağların Formülü: SD-WAN
Deneyimlerimizi İlginize Sunuyoruz

Akıllı ve Esnek Ağların Formülü: SD-WAN

Türkçe karşılığı “Yazılım Tabanlı Geniş Alan Ağı” olan SD-WAN (Software-Defined Wide Area Networking), geniş alan ağlarını daha akıllı ve esnek hale getirmek için yazılımı kullanan bir tekniğe işaret eder.
 
Alternatiflerine oranla hem daha az maliyetli hem de her coğrafyada bulunabilir olması ile farklılaşır. Kullanıcılarına esnek, akıllı ve güvenilir ağ adına destek olur; tam koruma sağlar.
 
İçindekiler
 
WAN Nedir?
SD-WAN Nedir?
SD-WAN'ın Faydalarına Bakış
SD-WAN'ın Merkezi Bileşenleri
SD-WAN'ın Çalışma Prensibi
Yüksek Maliyet, Kısıtlama ve Karmaşadan Kurtulmak

WAN Nedir?

Türkçesi, literatüre “Geniş Alan Ağı” olarak geçen WAN (Wide Area Networking), birden fazla cihazın birbiri ile bağlanmasına olanak tanıyan büyük çaplı ağa verilen isimdir. Çok geniş bir kapsama alanına sahiptir. Şehir ülke ve hatta tüm dünyaya yayılan bir kapsama alanı vardır.
 
Daha iyi anlamak adına somut birer örnek vermek gerekirse, geniş bant internet, 4G, LTE ve MPLS birer WAN örnekleridir.
 

SD-WAN Nedir?

SD-WAN, bahsi geçen geniş bant internet, 4G, LTE ve MPLS gibi WAN bağlantılarına uygulanan yazılım tanımlı ağ teknolojisinin özel bir uygulamasıdır. Peki, bu tekniğe niçin ihtiyaç duyulur?
 
SD-WAN, geniş alan ağlarını, mümkün olan en yüksek seviyede akıllı ve esnek hale getirir. İşletmelerin şube ofisleri ve veri merkezlerini de kapsamak üzere; büyük coğrafi mesafeler söz konusu olduğunda dahi kusursuz bağlantı sağlar.
 

SD-WAN'ın Faydalarına Bakış

Geçmişe bakıldığında görülüyor ki WAN, özel mülk donanımı gerektiren teknolojileri bünyesinde barındırıyordu. Bunun yarattığı zaman ve maliyet kaybından kurtulmak içinse yardıma SD-WAN koşar. SD-WAN, interneti veya bulut tabanlı ağları kullanarak, kullanıcılarını bu yükten kurtarır; ağ ve kontrol düzlemini ayırır ve doğru trafik yönetimi ile donanıma bağlı ağ izlemeyi soyutlar.
 
Ağ dağıtım ve yönetimini otomatikleştirir, performansı artıran kaynakları sanallaştırır, ağ verimliliğini artırır, toplam sahip olma maliyetini düşürür ve ağ kullanılabilirliğini artırır.
 
SD-WAN, en temel ağ ihtiyacını karşılamada ustadır, yani güvenlik ihtiyacı. SD-WAN sayesinde bir kuruluş, internet de dâhil olmak üzere tüm ağda uçtan uca şifrelemenin sağladığı güvenlikten yararlanır.
 
Yazılım tanımlı güvenlik yeteneği sayesinde tüm aygıtlar ve uç noktalar soru işaretlerine mahal vermeden korunur; ana ofis ve şubeler arası iletişim ve bulut iletişim başarılı ve emniyetli şekilde sağlanır.
 
Şifreli ağ trafiği, ağ bölümlemesi, merkezi konfigürasyon sistemi kullanımı, WAN'da görünürlük artışı ve genel anlamda optimize edilmiş performans özellikleri ile ağ güvenliğini maksimum seviyede korur.
 
Korunacak alan genişledikçe riskin arttırdığı malum. SD-WAN, buradan yola çıkarak ağı bölümlere ayırır hem olası saldırı hasarını sınırlar hem de daha kolay bir yönetim sağlar.
 

SD-WAN'ın Merkezi Bileşenleri

SD-WAN, 4 merkezi bileşene dayanmaktadır. Bunlar:
 
Kenar bağlantısı soyutlama
WAN sanallaştırma
Politika odaklı, merkezi yönetim
Elastik trafik yönetimi

SD-WAN'ın Çalışma Prensibi

SD-WAN, yeni nesil bir ağ performansıdır ve görevini yerine getirmesi için 4 temel prensibe sahip olması gerekir. Bunlar:
 
Çoklu bağlantı türlerini destekleme,
Dinamik yol seçimi,
WAN'ı yönetmek adına arayüz sağlanması,
VPN destekleme özelliği.
Kullanıcıların, veri merkezinden, bulut üzerindeki herhangi bir uygulamaya erişmelerini mümkün kılar ve spesifik bir uygulama bazında düşünüldüğünde hangi yolun ideal performans sağlayacağını belirler. Mevcut trafiği de ideal WAN yoluna yönlendirme yoluyla ağ bağlantısına destek olur.

 

Yüksek Maliyet, Kısıtlama ve Karmaşadan Kurtulmak

MPLS yani çok protokollü etiket anahtarlama, 10 yılı aşkın süredir kurumsal siteler arasındaki WAN bağlantısının temeli olma görevini üstlenmekte fakat yüksek maliyetli olması ve tüm coğrafyalarda bulunmaması ile ağ güvenliği noktasında yeterince işlevsel değildir. SD-WAN, MPLS'nin aksine maliyet, güvenilirlik ve performans dengesinin kurulmasını sağlar.
 
Hibrit WAN kullanımı ve bulut tabanlı uygulama kullanımının artışı neticesinde ağ karmaşıklığı ortaya çıkmakta ve her geçen gün artış göstermektedir. Geleneksel WAN yönetimi bu karmaşıklığın aşılmasının yanından dahi geçemeyeceği için SD-WAN'a duyulan ihtiyaç önem arz etmekte.
 
BBS danışmanlığında SD-WAN ile BT'nin karmaşık ağ süreçlerini çözümleyin; değişimlere ve yeni gelişmelere anında müdahale şansı elde edin.
 
 
Abdullah ERKUL
 
İş Geliştirme Müdürü-NETWORK