BlogBlog
Medya | Blog |
Süreçleriniz Mercek Altında
Deneyimlerimizi İlginize Sunuyoruz

Süreçleriniz Mercek Altında

Son 1-2 yıldır dijital dönüşüm ve hiperotomasyon dünyasında süreç madenciliği hızlı bir şekilde yerini almaya başladı. Artık kurumlar süreçlerini dijital ortama almakla kalmayıp, bu süreçleri nasıl daha düzgün hale getirebiliriz, nasıl tıkanan noktaları saptayıp çözüm sağlayabiliriz konusunda araştırma içine girmiş durumdalar.
 
Tam da bu noktada süreç madenciliği (Process Mining), dijital ortamda sahip olduğumuz tüm süreçlerimizi mercek altına alma noktasında bize gereken ipuçlarını vermede yardımcı olmaktadır.
 
 
Süreçlere ait çok temel 3 bilgiden hareket ile (Süreç tekil numarası, süreçteki aksiyon ve aksiyonun tarihi) o sürecin model haritasını çıkarabiliyoruz. Bu model üzerinden sürecin, hangi adımına hangi sıklıkla uğranılmış, en çok hangi adıma uğranmış detayına kadar frekans haritasını bize yol göstermekte. Bununla birlikte her bir adımda ortalama bekleyen iş sayısı, çalışan personel sayısı gibi bir çok kritik bilgiyi elde edebilme şansına sahip olunmaktadır.
 
Sürecin modelini çıkarabilmek için gerekli olan yukarıda belirtilen 3 temel bilginin yanında bu süreçte yer alan kişi bilgileri de yer alırsa daha farklı çıktılara ulaşmak mümkündür. Şöyle ki, süreçteki her bir adımın yaklaşık ne kadar sürdüğü ve kişilerin adam/saat maliyetleri de girildiği takdirde, sürecin her adımına ne kadar para harcandığı ve sürecin uçtan uca kuruma maliyeti dakikalar içinde hesaplanmaktadır.
 
Süreci iyileştirmek ve hızlandırmak adına mevcut süreç verileri kullanılarak simulasyonlar yapılabilmektedir. Bu simulasyonlar sayesinde kişilerin yerine robotları yerleştirirsek veya hangi adıma robot koyarsak hem insan kaynağı, hem zaman hem de maliyet anlamında ne kadarlık bir kazanç sağlanacağı gözlemlenebilmektedir.
 
??Süreçlerinizi maksimum verimli noktaya getirmek ve son yılların oldukça popüler bir konusu olan RPA teknolojisini kurumda doğru süreçte, süreç içerisinde de doğru adımda konumladırmak ve maksimum fayda elde edebilmek adına süreçlerinizi uzman bir ekiple gözden geçirin.
 
 
Müjdat Mutlu 
 
IBM Yazılımları İş Uygulamaları Müdürü