BlogBlog
Medya | Blog |
Yeni Nesil Kablosuz İletişim ve Wi-Fi 6 Teknolojileri
Deneyimlerimizi İlginize Sunuyoruz

Yeni Nesil Kablosuz İletişim ve Wi-Fi 6 Teknolojileri

Kablosuz İletişim Ailesinin En Hızlı ve Genç Üyesi: Wi-Fi 6

Tarihsel gelişimine bakıldığında açıkça görülüyor ki yeni nesil kablosuz iletişim teknolojileri, kullanıcıların ses dışında görüntü, video ve internet iletim taleplerini karşılama ihtiyacından doğmuştur.
 
Buradan doğan ihtiyaç ile araştırmacılar ve teknoloji şirketleri, kablosuz iletişime odaklanmış ve çeşitli ağ grupları geliştirilmiştir. Bunlardan en çok kullanılan ağ grubu WLAN'ın (Kablosuz Yerel Ağ) bir türü olan Wi-Fi, son yıllarda Wi-Fi 6 teknolojisi ile internetin hızına hız katmaktadır.
 
İçindekiler
 
1.Kablosuz Ağ Çeşitleri
        1.1. Bir Kablosuz Ağ Çeşidi Olarak WLAN
 
   2.Wi-Fi Nedir?
      2.1. Wi-Fi 6 Nedir?
 
       2.1.1. Wi-Fi 6'yı Diğerlerinden Ayıran Özellikler
 

Kablosuz Ağ Çeşitleri

İnsanların, karmaşık ve uzun uzadıya sürüp giden kablolardan kurtulma arzusunun sonucu olan kablosuz ağlar, kapsadıkları alan bazında sınıflandırılır. Ağ çeşitlerine liste görünümüyle göz atmak istenirse, aşağıdaki gibi sıralamak mümkün:
 
  • WPAN (Kablosuz Kişisel Alan Ağı)
  • WLAN (Kablosuz Yerel Ağ)
  • WMAN (Metropol Kablosuz Ağ)
  • WWAN (Geniş Alan Kablosuz Ağ)

1.1. Bir Kablosuz Ağ Çeşidi Olarak WLAN

Kullanıcılarına, kablosuz geniş bant internet erişimi, sunucu üzerindeki uygulamalara (programlara) ulaşım, aynı ağa bağlı kullanıcılar arasında elektronik posta hizmeti ve dosya paylaşımı gibi çeşitli imkânlar sağlayan WLAN; tüm dünyada yaygın olarak kullanılan ağ türüdür.
 
Çok da ayrıntıya girmeye gerek olmamakla birlikte, 2 çeşit ağ sistemi olduğunu söylemekte fayda var. Bunlardan ilki Amerika tabanlı IEEE 802.11x, ikincisi ise Avrupa tabanlı HiperLAN sistemleridir.
 

2. Wi-Fi Nedir?

Günümüz dünyasında hem iş süreçlerinin hem de günlük rutinlerin hayata geçirilmesi için internete duyulan ihtiyaç had safhada. Saniyeler içerisinde cihazlara bağlanarak kullanıma hazır hale gelen WiFi, ihtiyaç duyulan her yerden ve her cihazdan, karmaşık süreçlere gerek kalmaksızın internete erişimi mümkün kılar.
 
Türkçeye “Kablosuz Bağlantı Alanı” olarak geçen Wi-Fi (Wireless Fidelity), günümüz akıllı teknolojik aletlerinin neredeyse tamamının internete ve birbirine bağlanmasını kablosuz şekilde gerçekleştirir.
 

2.1. Wi-Fi 6 Nedir?

Son yıllarda yaşanan gelişmeler, hayatımızı gittikçe daha çevrim içi bir hale getirdi ve bunun en büyük yardımcısı ve sağlayıcısı şüphesiz ki kablosuz internet.
 
Wi-Fi teknolojisinin son sürümü olan ve 802.11ax olarak da adlandırılan Wi-Fi 6, ağ standardını temel alan bir grup kablosuz ağ protokolünü ifade eder. 90'ların sonundan beri hayatımızda olan Wi-Fi, son yıllarda altın çağını yaşıyor demek yanlış olmayacaktır.
 

2.1.1. Wi-Fi 6'yı Diğerlerinden Ayıran Özellikler

Peki, nedir bu Wi-Fi 6'yı diğerlerinden ayıran temel özellikler? Tabii ki bunca geliştirmenin ana sebebi: hız. Wi-Fi 6, potansiyel olarak çok daha yüksek bağlantı hızına erişim imkânına sahip.
 
Artan bant genişliği sayesinde elde ettiği yüksek hız, süratle yükleme ve indirme, kaliteli video izleme, iletişim ağırlıklı çevrim içi oyunların başarıyla oynanması, çoklu veri taleplerinin karşılanması ve yüksek boyutlu dosyalarla işlem yapılması gibi görevleri başarıyla yerine getirir.
 
Son yıllarda oldukça yaygın olan ve kendi ekosistemini kuran çevrim içi oyunlar (e-Spor) ve bu oyunların oynandığı süreçte çeşitli platformlardan açılan yayınlar geniş bir bant aralığını ve buradan hareketle Wi-Fi 6 teknolojisini gerektirir.
 
Maksimum 9,6 Gb/sn hıza kadar çıkabilen Wi-Fi 6, Wi-Fi 5'in yaklaşık 3 katı kadar yüksek hız sağlar. %75'e kadar düşük gecikme oranı sağlayan Wi-Fi 6 ile geride kalmak mümkün değil; çağın ilerisinde bir deneyim kullanıcılarını bekler. Ayrıca, ağ trafiklerini verimli şekilde yönetir; yüksek indirme, yükleme ve çoklu görev çalıştırması anlamlarına da gelir.
 
İnternet bağlantısı kurulumunda kullanıcılarını her aşamada destekleyen Bilgi Birikim Sistemleri ile hem alanının en hızlısı internete güvenle erişin hem de teknik destek avantajlarından yararlanın.
 
 
Abdullah ERKUL
 
İş Geliştirme Müdürü-NETWORK